miércoles, 16 de enero de 2013

Infermeria i Multiculturalitat



Una professió, una realitat i el seu vincle.

Al estat espanyol hi ha una realitat és que molta població és immigrant(és pot observar quant vas per al carrer, a l'escola, alhora de anar a fer-te una prova diagnòstica, etc.), com a conseqüència positiva d'aquesta interacció dona lloc a una interculturalitat, és a dir, que les cultures es comuniquin entre elles, té dinàmica hi ha una interacció però també provoca una multiculturalisme on cada ètnia viu en una area  diferent lo que pot provocar marginació i augmentar la xenofòbia i/o racisme, en conseqüència ser una cultura més tancada. Molts cops els immigrants són fàcilment identificables perquè tenen uns patrons de comportament, explícits i implícits on els més destacats són els patrons explícits (donat que són les conductes, aparences, llengua, costums, etc).
 

Avui en dia la infermeria té un paper molt important dins la societat perquè són els professionals de la salut que estan en tot moment centrats, capacitats i dedicats a cuidar a les persones i acompanyar-les si tenen algun problema de salut, que per elles mateixes no puden resoldre i aquesta societat va canviant. La infermeria te'n ensenya a veure una mateixa realitat en diferents perspectives per aquest motiu un infermer/a no caurà o serà difícilment errar en el etnocentrisme per culpa de la societat on vius pel fet que t'ensenya la seva cultura (enculturació). Per un immigrant deixar el seu país natal per residir temporalment o permanent en una altre provoca un procés migratori per el fet d'emigrar  i molt poca gent coneixen aquestes fases des del projecte i la partida, l'acolliment o contacte, l'adaptació o assentament. De vegades ni el propi immigrant  no sap la seva trajectòria migratòria, ell sobretot vol millorar la seva qualitat de vida i  es un procés dur que molts  d'ells ho porta'n molt amagat i dins seu però si algú els escolta,i d'una banda promou un entorn favorable per la comunicació portar a terme la entrevista clínica amb empatia i respecte. Iniciar, fomentar i mantindre una relació interpersonal i de respecte al usuari, la confiança i seguretat en la relació al seu procés i té a la persona com un subjecte d'emocions, relacions socials i que esta vincular a un sistema de valors professionals al final donarà un cuidat a les persones en situacions específiques (el dol migratori), actuarà en l'individuo, la família i la comunitat i per altra banda donarà una resposta optima en el treball en equip (multidiscilplinar).

 

Per acabar un professional de la infermeria té un sòlid compromís amb la societat per donar una resposta ajustada a les seves necessitats contribueix a millora la qualitat de vida. Desenvolupa les seves necessitats en un marc  d'una societat en canvi permanentment i es veu influïda per un conjunt de factors socials, econòmics, culturals i politics. La infermeria no només és una professió tècnica sinó també humanística i aquests dos valors tenen que estar en equilibri. Els infermers/res són un nucli central en l'atenció dels immigrants i l'entrevista es la base de la comunicació. En última instància en aquest moment de crisis la migració va canviant, hi ha una nova generació dels immigrants que van arribar a partir dels anys 80 i 90, es veure un augment en les consultes de malalts crònics immigrants on necessitaran un professional infermer que els acompanyi en el seu procés de salut-malaltia.

 

Pablo Alcalde

No hay comentarios:

Publicar un comentario